vineri, 9 septembrie 2011

"Capitalismul de cumetrie” din Sibiu ştie să pună pumnul în gură (arhivă)

Sibiu, RomaniaImage via Wikipedia  de VICTOR LUNGU



Imediat după alegerile locale, deoarece triumfătorul partid de guvernămînt nu se bucura de o majoritate confortabilă în Sibiu, s-a trecut la schimbarea compoziţiei consiliilor local şi judeţean. (sapou)

PSD Sibiu era mic, devine mare

Forumul Democrat al Germanilor din România, după o mică agitaţie antipesedistă, face alianţă cu formaţiunea lui Năstase şi astfel atitudinea primarului de Sibiu, Klaus Johannis, şi a consilierilor germani se cuminţeşte. Imediat, începe o “perioadă de transferuri“ către PSD a celor şantajabili sau slabi de înger din partidele de opoziţie. Viceprimarul PNŢCD Daniel Fîntînă trece la partidul de guvernămînt, declarînd: “Mi-am dat seama că PSD mă reprezintă“. Apoi este debarcată din funcţie, cu scandal şi cu procese, Nora Pătru, consilier PNŢCD. Imediat, în urma unui scandal în care protagonistul principal era puţin cam mort dar avea nişte „complici”, toţi consilieri PNŢCD, directorul comercial al Petrom, Ion Ariton (PD), trece la PSD. Demn de remarcat este faptul că, pînă la ieşirea lui Ariton din PD, presa i-a fost ostilă, atacîndu-l zi de zi. După ce el şi-a anunţat demisia din PD, peste scandalul Petrom s-a aşternut o tăcere cel puţin suspectă.
După un timp, Klaus Johannis îl scoate din schemă şi pe fostul viceprimar, în locul său fiind numit un vice PSD.
Între timp, este înlocuit din funcţia de director Petrom Nicolae Gruncă - PNŢCD, fiind înlocuit cu Ilie Stoia, omul PSD. Dîndu-şi seama de unde bate vîntul, consilierii PRM trec şi ei în majoritate la PSD.

Dacă comisioane nu sînt, nici dragoste nu e

Deşi fostul preşedinte al CJ Sibiu era membru PSD, acesta a fost debarcat printr-un vot cosmetizat din cauze care ţin de faptul că omul chiar voia să facă ceva treabă, el deranjînd şi cu atitudinea sa faţă de afacerile baronilor locali, care îşi vedeau puse în primejdie veniturile din pricina unor soluţii mai ieftine pentru buget. Astfel, în cazul aducţiunii de apă Zetea, proiect moşit de senatorul PSD Dionisie Bucur, din cauza lui Costeiu, exista riscul dispariţiei unor comisioane deja antamate. În plus, omul începuse să facă opoziţie faţă de politicile lui Cozmîncă, deci a fost dat afară din partid şi pus pe liber, lucru pentru care încă se mai judecă.
Imediat apoi, vicepreşedintele CJ Sibiu Gheorghe Giurgiu, PNŢCD a fost redus la tăcere prin intermediul unui scandal de presă.

„Îmblînzirea” presei

Răsfoind presa locală a Sibiului de după anul 2000, am putea rămîne cu impresia că situaţia este „roz”, căci subiectele legate de corupţie, abuzuri şi nemulţumiri sînt destul de subţirele. Se pare că există subiecte tabu din moment ce nimeni nu mai suflă o vorbă despre firmele ministrului Ioan Cindrea, fraudarea fondului cinegetic şi forestier, imobilele lui Johannis şi ale mafiei imobiliare locale, dosarele penale din sertarele IPJ legate de anumite direcţionări de fonduri de la bugetul local, mafia din justiţia locală şi mica corupţie.
Ce ar putea explica cuminţenia suspectă a presei locale? Faptul că avînd mari datorii la stat, Monitorul de Sibiu a primit o infuzie de capital de la Ilie Grădinar, şef al Regiei Centrale Termice, pe care nimeni nu-l întreabă cum de a reuşit să-şi facă o vilă de 17 miliarde de lei? În prima fază, Grupul de presă M, deţinătorul francizei Monitorul de Sibiu şi Mediaş, condus de Radu Micu, francizează falimentara firmă de radio TV Cinemar, proprietatea băimăreanului Dumitru Mihali, apropiat al lui Vîntu şi Văcăroiu. Grădinaru preia şi refinanţează Cinemarul, după care îl transformă în Alfa Pro, evitînd astfel să-şi mai achite datoriile preluate de la Mihali faţă de angajaţi şi statul român. De fapt, Alfa Pro este tot o franciză de la unul din şefii PSD din Argeş.
Ziarul Tribuna Sibiului este cumpărat de Ilie Carabulea, partenerul lui Suditu, care este deputatul cu cea mai spectaculoasă îmbogăţire din Sibiu. Din cauza faptului că banii pentru Dracula Park se află în banca lui Carabulea, Carpatica, este simplu să ne dăm seama că Tribuna nu se va lua de baronii locali.
Săptămînalul Accent, proprietatea lui Puiu Băieş, a “dat-o la pace” cu deputatul PSD Mircea Bucur, amicul lui Dorin Lazăr Maior, deputat PSD, plin de dosare penale. Aici dăm peste „revoluţionarii” şantajabili şi mascaţi de imunitate parlamentară în schimbul unor grosolane ilegalităţi pe Legea 42.
Ceea ce surprinde ar fi umbra de opoziţie pe care ar putea să o facă Antena 1 Sibiu. Cu toate acestea, şi Antena 1 are datorii pe la buget, iar cei care conduc fiscul local sînt membri de frunte ai PSD.
În numerele noastre viitoare vom analiza pe rînd toate afacerile baronilor locali, urmînd să demonstrăm că nici Sibiul nu se dezminte faţă de judeţele problemă.

Enhanced by Zemanta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu